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Weinstil:
samtig & üppig
Geschmack:
trocken
Herkunft:
Bordeaux, Frankreich
Château Batailley

2016

Château Batailley

Pauillac AOP, 5ème Cru Classé

Artikel-Nr. 322243

Informationen zur Lebensmittel-Kennzeichnung finden Sie hier
2016
Château Batailley
Pauillac AOP, 5ème Cru Classé
Artikel-Nr. 322243
95-96/100 Punkte
James Suckling
17,5 /20 Punkte
Jancis Robinson
96/100 Punkte
Markus del Monego
17,5-18,5 /20 Punkte
Vinous

James Suckling:
I thought the 2015 defined the new Batailley, but this is fantastic. Full-bodied and so tannic and powerful. Flavors of chocolate, coffee and spices. Excellent finish. Very muscular. Tight and precise.


Winespectator:
Enticingly fresh, this is open-knit in feel, offering a pretty display of cherry paste and red currant preserve flavors. A twinge of warm earth on the finish keeps this grounded and adds some needed bass.¿J.M.


The Wineadvocate:
The 2016 Batailley is a blend of 12% Merlot, 3% Petit Verdot, 85% Cabernet Sauvignon cropped at 50h hectoliters per hectare. Matured in 60% new oak. It has an intense graphite infused bouquet with fine delineation, some freshly picked Pauillac mint coming through with aeration. The palate is medium-bodied with firm tannin that grip the mouth insistently; with graphite and tobacco-infused black fruit dominating, this a classically styled Batailley in the vein of previous vintages with the elegance coming through towards the finish. This is one of those wines that grows on you, perhaps not as easy or as charming to taste as other Pauillac 2016s at this stage, but knowing this property well, I know how it can blossom when it matters, which is when you and I drink it.


Decanter:
A tunnel of tannins takes you right through the palate, but it is not fully walled in as with 2010, rather the tannins are pliable and the overall feeling is of well controlled fruit that deepens as you go along. The blend is 85% Cabernet Sauvignon, with 12% Merlot and 3% Petit Verdot, and a pH of 3.6. Wonderfully deep fruit flavours of blackberry and crushed cassis reside against black chocolate and well contained tannins. A lovely vintage that has power but is just the right side of big extraction. Good persistency with a coffee-scented finish. This is a buy, for sure.


Wine Enthusiast:
This finely structured wine comes from a chateau that always provides good value. This is rich, packed with black-currant flavors and fine tannins. It should age gracefully over the medium term.


STECKBRIEF

Artikel-Nr.
322243
Bezeichnung
Jahrgang
2016
Geschmack
trocken
Weinstil
samtig & üppig
Land
Anbauregion
Rebsorte
Füllmenge
750 ml
Trinktemperatur
18° C
Alkoholgehalt
13.5 % Vol.
Lagerpotential bis
2034
Verschluss
Naturkorken
Allergenhinweis
enthält Sulfite
Anschrift Hersteller
Chateau Batailley - Pauillac - France
Land
Füllmenge
750 ml

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Rebsorte
Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon
Für viele die Königsklasse
Die rote Rebsorte Cabernet Sauvignon wird oft als edelste Sorte überhaupt bezeichnet. Sie stammt aus dem Bordelais, wo sie konzentrierte und sehr lagerfähige Weine von intensiver Farbe liefert. Cabernet Sauvignon wird gern solo eingesetzt, ist aber auch fester Bestandteil vieler Cuvées, die sich am Bordeaux orientieren. Typisch für die Rebsorte sind kleine, hartschalige Beeren mit vielen Kernen, die für einen hohen Phenolgehalt und somit viel Aroma sorgen. Cabernet Sauvignon hat einen unverkennbaren Geschmack, der auch bei unterschiedlichsten Anbaubedingungen zum Ausdruck kommt.